Obama váha o americkej angažovanosti v Sýrii

28.01.2013 Celý región

Washington 28. januára (TASR) - Americký prezident Barack Obama si podľa vlastných slov kladie otázku, či by americká vojenská intervencia v Sýrii mohla pomôcť vyriešiť vyše 22 mesiacov trvajúci ozbrojený konflikt v Sýrii, alebo či by ho naopak zhoršila. Uviedol to v rozhovore pre periodikum The New Republic, z ktorého výňatky zverejnila dnes agentúra Reuters.
Obama tým reagoval na kritikov, ktorí Spojeným štátom vyčítajú ich nedostatočnú zaangažovanosť v Sýrii, kde už prišli o život stovky ľudí a tisíce ich boli nútené opustiť svoje domovy a uchýliť sa do utečeneckých táborov v susedných krajinách alebo severnej Afrike.
Ako pripomína Reuters, Spojené štáty - ktoré už viackrát vyzvali sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby zastavil svoje jednotky - uznali sýrsku opozíciu ako jediného predstaviteľa sýrskeho ľudu, ale jednoznačne odmietli vyhovieť žiadosti opozície a poskytnúť opozičným jednotkám zbrane.
"V situácii, aká je v Sýrii, sa musím pýtať, či môžeme túto situáciu zmeniť," uviedol Obama a spresnil, že musí zvážiť prínos vojenskej intervencie v Sýrii so schopnosťou Pentagónu podporovať americké jednotky v Afganistane, odkiaľ ich po rokoch pôsobenia postupne sťahuje.
"Mohlo by to vyvolať ešte väčšie násilie alebo použitie chemických zbraní. Čo núka najlepšie vyhliadky pre budúci režim po Asadovi?" pýtal sa v rozhovore Obama. "Ako môžem porovnávať tisíce zabitých v Sýrii s tisícmi zabíjanými práve teraz v Kongu?" dodal.
Obamove výroky prišlo po tom, ako svetoví lídri, ktorí sa zišli na ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose, vyslovili želanie, aby sa Spojené štáty viac angažovali v geopolitických záležitostiach, akými sú konflikt v Sýrii - či v Mali, kde francúzske jednotky v rámci svojej intervencie útočia na pozície islamistických povstalcov.
Americký prezident pripomenul, že jeho vláda vyslala americké lietadlá, aby sa podieľali na medzinárodnom úsilí o zvrhnutie režimu Muammara Kaddáfího v Líbyi i egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Ale pokiaľ ide o Sýriu, chce, aby sa mu dostalo ubezpečenia o účinnosti účasti Spojených štátov.
Dodal, že Spojené štáty nebudú kontrolovať každý aspekt každého prechodu a transformácie v konfliktoch po celom svete". "Niekedy treba byť bokom," dodal pre rozhovore pre televíziu CBS.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región